vv


Noord Oost Polder (N.O.P.)

vv

vvHierboven ziet u het uitzicht vanuit Vollenhove op wat later de Noord Oost Polder zou worden. Land uit zee gewonnen. Hiernaast ziet u een tekening van de toekomstige ontwikkeling van het Zuiderzee gebied, zoals men dat in 1937 voor ogen stond. Er zijn in de loop van de tijd veel van dat soort tekeningen gemaakt, waarbij men steeds nieuwe plannen maakte. De uiteindelijke ontwikkeling van het gebied wijkt af van deze tekening. (1) Wat het geworden is kunt u op het kaartje hieronder zien.

De ontwikkeling van de Noordoost Polder vond plaats in de Tweede Wereldoorlog. Na de aanleg van de afsluitdijk werd vanaf 1937 aan de omdijking van de polder gewerkt. In 1940 waren de dijken en drie gemalen klaar en begon men met het droogmalen van de polder, die in 1942 droogviel. In eerste instantie maakte het gebied deel uit van de Directie van de Wieringermeer-Noordoost Polder werken. Tussen 1942 en 1954 werden de Noordoost Polder werken bestuurd door de 'landrost' Ir. S. Smeding. Tussen 1954 en 1962 was Ir. A.P. Minderhoud de 'landrost'. De Noordoostpolderwerken werden later omgedoopd in de 'Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders'. Democratisch was het in eerste instantie allemaal niet. Er kwam een adviesommissie voor de landrost, waarvan in eerste instantie de leden door het Rijk uit de bevolking werdne benoemd. .Later werden de leden van de commissie ook door de bevolking gekozen. Verder was er nog een openbaar lichaam 'de Noordoostelijke Polder' dat taken op zich nam die elders door gemeenten werden uitgevoerd. In 1962 werd de gemeente Noordoost Polder ingesteld en werd er een burgemeester en een gemeentebestuur benoemd. De eerste burgemeester werd de heer F.M. van Panthaleon Baron van Eck. Ook werd toen de Noordoost Polder voorlopig toegevoegd aan de provincie Overijssel. In de zestiger jaren kende de Noordoost Polder 33.000 inwoners, waarvan 8.000 in Emmeloord. Dat was toen al een snel groeiende plaats, waar de meeste inwoners van de Noordoost Polder zich vestigden. (2)

vv

Hiernaast ziet u de IJsselmeerwerken zoals het uiteindelijk is geworden. De Noordoost Polder en Flevoland zijn vergeleken met het kaartje uit 1937 wel gerealiseerd, maar de 'Zuid-West polder op het kaartje niet. Dat is nu het Markermeer. (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1) Tekening afgedrukt in: Zuiderzeeland. Verleden en toekomst van de Zuiderzee. Mr. A.F. Kamp. Querido Amsterdam 1937. Blz 16.

(2) Zie ook G.D. van der Heide. Van Landijs tot Polderland. Tweeduizend eeuwen Zuiderzeegebied. A.J.G. Strengholt's uitgeverij te Amsterdam

(3) Bron: Zuiderzeewerken-NL.png. Geupload door Ori~ . Aangemaakt 18 maart 2005. https://nl.wikipedia.org/wiki/IJsselmeer#/media/File:Zuiderzeewerken-NL.png

samenstelling tekst en lay out pagina: Piet van der Lende