vv

 

Een prachtige vaartocht met de Kuinder visserspunter KU 11

Op 5 september 2015 heb ik een vaartocht gemaakt met de Kuinder punter KU 11.

vv

Er stond een fikse wind, maar het was droog. Aan een blauwe lucht witte wolken en soms wat donkerder regenwolken. Wel te fris voor de tijd van het jaar, maar toch voor zo'n vaartocht een aangename temperatuur. De KU 11 lag afgemeerd bij het bezokerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl. In het zomerseizoen, van begin mei tot eind september varen vrijwilligers van de stichting promotie Kuinre, die de boort beheert, met de boot door de Weerribben. Vaak gaat er ook een gids mee van de IVN. 7 passagiers stapten aan boord om mee te varen.

We voeren eerst de Kalenbergergracht in, de hoofdvaart van Ossenzijl naar Steenwijk. Daarna voeren we de Weerribben in via een vaart, die evenwijdig loopt aan de weg van Ossenzijl naar Kuinre die de Lageweg genoemd wordt. De draaibrug in het fietspad langs de Kalenbergergracht moesten we heen en terug zelf opendraaien, op zich al een hele gebeurtenis.

vv

Het was een prachtige tocht. We voeren langs een afwisselend landschap van petgaten, met open water, langs zogenaamde ribben, die werden aangelegd in de tijd van de veenderijen om de gegraven turf te drogen te leggen en langs elzenbroekbossen. In de Weerribben is een voortdurend verlandingsproces gaande, dat men probeert te vertragen of tegen te houden om het mnoeraslandschap te behouden. Hieronder ziet u de gemaaide ribben met ertussen de wheren of petgaten, open water.

vv

In sommige vaarten groeit de krabbescheer, een waterplant die zich razendsnel vermenigvuldigt en waarmee het open water dichtgroeit. Het water in de weerribben is erg helder, je kunt de bodem, in de 1 meter diepe vaarten zien. Langs de randen op de vaarten witte waterlelies en gele plomp.

vv

De electrische motor van de boot, die je bijna niet hoort, bracht ons naar de rand van de Weerribben op de grens met Blankenham. Daar meerden we even aan om op het trilveen te lopen. Daarna voeren we weer terug naar het bezoekerscentrum. De KU 11 is een eikenhouten punter, die in 1912 is gebouwd voor de Kuinder visserman Kok door de scheepswerf Huisman in Vollenhove in Ronduite. Tegenwoordig Royal Huisman geheten.

vv

Het was een vissersboot van Kuinder vissers, die voor de aanleg van de afsluitdijk op de Zuiderzee voeren om vis te vangen dicht langs de kust. Meestal visten ze op haring. Er voeren dan twee boten naast elkaar met een net ertussen. Kuinre had aan het begin van de 20e eeuw niet zo'n grote vloot, iets van 7 of 8 punters. Met de KU 11 kun je zeilen, maar in de smalle wateren van de weerribben is dat niet goed mogelijk. Maar we spraken af dat we volgend jaar met de KU 11 kunnen gaan zeilen op meer open water. Op het laatst van de tocht voeren we in een vaart met aan weerszijden laag moerasbos, het laatste stadium van de verlanding. Er stond daar geen wind en het water was roerloos als een spiegel, een prachtig gezicht. Hieronder ziet u op de achtergrond een boot met vissers in het moerasbos.

vv

Een dagje zeilen met de Kuunderpunter is een unieke manier om de natuurgebieden van Noordwest Overijssel vanaf het water te verkennen. De KU-11 is een zeilende punter. Nadat de Zuiderzee was ingepolderd was het gedaan met de visserij vanaf Kuinre en werd het schip verkocht aan een recreant. Na vele omzwervingen kwam het schip uiteindelijk op het droge te liggen in de buurt van Zwartsluis en dreigde daar te verpieteren. Gelukkig werd het schip ontdekt door een aantal enthousiaste liefhebbers van traditionele houten gebruiksvaartuigen en werd het weer in oude staat hersteld. Dat gebeurde bij scheepswerf Schreur in Giethoorn. Sinds enkele jaren is de KU-11 eigendom van de “Stichting Kuinre in Promotie” (SKIP), die het schip in ere tracht te houden. De schippers van de KU 11 zijn allen vrijwilligers van SKIP. OOk het onderhoud wordt door vrijwilligers gedaan. In de zomer ligt het schip bij het Natuur Activiteiten Centrum van het Nationaal Park de Weerribben te Ossenzijl, vanwaar de meeste vaartochten gehouden worden. Het IVN organiseert vaak in de weekenden excursies door het Nationaal Park de Weerribben met schipper en natuurgids.

Als je door de rietlanden van Noordwest Overijssel vaart wil de wind wel eens wegvallen. Gelukkig bezit de KU-11 een krachtige fluistermotor waardoor je toch nog op een geriefelijke wijze vooruit kunt komen.

Ook is het mogelijk om zelf het schip met schipper te huren voor enkele uren of een gehele dag, waarbij het vaargebied zich niet tot de Weerribben hoeft te beperken. De schipper bezorgt U een paar onvergetelijke uurtjes op het water. Er kunnen maximaal 10 personen mee. Zo zijn er in het verleden al diverse personeelsuitjes met de KU-11 gezeild en is het een mooie gelegenheid om op een originele wijze een verjaardag te vieren.
Opgave via Jelte Mulder tel. 0527-231237 of 06-23688813.

vaartochten KU 11 2015 van mei tot oktober.
Vertrek : Buitencentrum SBB te Ossenzijl
De excursies worden verzorgd door een schipper van de KU 11 met een IVN excursieleider.
Per dag ( zaterdag) is er één excursie.
Vertrektijden  vanaf het Bezoekerscentrum de Weerribben, Hoogeweg 27, Ossenzijl om 13:30 uur. Er kunnen per excursie maximaal 10 gasten meevaren. U kunt zich opgeven bij het bezoekerscentrum.

Donatie volwassene is 8,50 euro en voor kinderen tot 12 jaar 6 euro (afrekenen bij de schipper)
Opgave kan ook via Jelte Mulder tel. 0527-231237 of 06-23688813.

.vv


samenstelling tekst en lay out pagina: Piet van der Lende