Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden



Maatregelen uit het klimaatakkoord voor de landbouw

25 juni 2019 10:38

De komende tien wordt er bijna een miljard euro uitgegeven aan de land- en tuinbouw om de klimaatdoelen te halen. Maar de sanering van de landbouw, zoals het stoppen van veehouders in de varkenssector moet op vrijwillige basis gebeuren. Daar wordt ook geld voor vrijgemaakt. Het kabinet zegt dat er nog eens 60 miljoen euro extra komt om varkenshouders vrijwillig te laten stoppen. Voor deze warme sanering is in het regeerakkoord al 120 miljoen euro vrijgemaakt.

De extra investering moet ertoe leiden dat de land- en tuinbouw tot 2030 in totaal 6 megaton CO2 gaat besparen.

Er gaat het komende decennium elk jaar 70 miljoen naar de sector. Dat geld is bedoeld voor de aanpak van de veenweidegebieden (zoals drainage), verdere verduurzaming van de glastuinbouw en veeteelt (bijvoorbeeld emissieloze stallen), kennisontwikkeling en aanpak van ontbossing.

Een groot probleem in de veenweidegebieden is het kunstmatig laag houden van het waterpeil. Daardoor klinkt de bodem en kunnen nabij gelegen natuurgebieden niet meer nat gehouden worden en komt veel CO2 vrij. Er gaat eenmalig 100 miljoen euro naar de veenweidegebieden om dat op te lossen. Het geld is bedoeld om boeren te laten overschakelen op een milieuvriendelijkere productie of te laten stoppen. Dat gebeurt dus op basis van vrijwilligheid.

Een andere eenmalige financiële injectie krijgen de Natura 2000-gebieden. Hoeveel geld daarvoor komt, wordt nog besproken. Ook hier zou het naar verluidt om rond de 100 miljoen gaan.

Op vijf plaatsen krijgen boeren de ruimte om te experimenteren met nieuwe gewassen, met zelfvoorzienend werken of met zogeheten precisielandbouw. Met dat laatste, waarbij de boer met moderne technologie heel precies kijkt wat een gewas of dier nodig heeft, zijn tien boeren al aan de slag. Als proefgebieden heeft Schouten de Achterhoek, De Peel, Twente, Flevoland en Noord-Nederland aangewezen.

Een veertigtal boeren dat ook aan natuurbeheer wil doen maar te weinig grond heeft, kan aanspraak maken op grond van Staatsbosbeheer.

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende